Pomozte vývoji webu a sdílení článku s přáteli!

180, 5 m 2 - užitná plocha 1300 m 2 - plocha pozemku Návrháři domu: Edward Dylawerski, Hanna Młodziejewska, designové studio NUX; www.nux.pl; www.iprojektygotowe.pl; tel. 796 071 349; e-mail: [email protected]; Interiérový design: interiérový architekt Martyna Baran, MKKA STUDIO, www.mkkastudio.pl, tel. +48 698 050 772
Dům je velmi úspěšnou, i když ne jedinou realizací projektu Kamp. Architekti zdůrazňují, že navzdory nezbytným změnám zavedeným investory je budova velmi věrná originálu a odráží původní předpoklady projektu.
Dům je velmi úspěšnou, i když ne jedinou realizací projektu Kamp. Architekti zdůrazňují, že navzdory nezbytným změnám zavedeným investory je budova velmi věrná originálu a odráží původní předpoklady projektu.

Místo výskytu

Historie tohoto domu sahá do počátku století. Jedenadvacátého. Tehdy byl projekt Kamp označený znakem „Za grodem“ přihlášen do druhého ročníku soutěže „Pěkný domek“ vyhlášené „Gazeta Wyborcza“ a „Nice Dom“. Jeho autory byli architekt Edward Dylawerski a Hanna Młodziejewska.

Předpoklady soutěže celkem dobře vystihl její podtitul - „Domov v polské tradici a polské krajině“. Architekti na tuto výzvu zareagovali vytvořením zajímavého konceptu jednopodlažního rozvoje jedné rodiny. Tři křídla, nastavená navzájem v pravém úhlu, obklopila na jedné straně otevřený dvorek a dvorek. V souladu s požadavky byl celek navržen ve třech verzích povrchové úpravy fasády: cihla, bílá omítka a kámen.

- Tvar projektu narážel na typický vývoj stanoviště, který často zahrnuje obytnou budovu, kravín a stodolu - komentuje architekt. - Svým způsobem spojil tyto tři typické budovy do samostatného, jediného komplexu, jehož funkční program splňoval požadavky tří nebo čtyřčlenné rodiny. Návrh měl být také upravitelný, a to jak z hlediska vzhledu, tj. Fasády, tak vnitřního uspořádání.

Porotci měli Kamp rádi. V kategorii zařízení o čisté ploše 100 až 180 m2 mu udělili první cenu.

Tlumené barvy fasády, střešní krytiny a okenního truhlářství si zaslouží uznání - v souladu s původním záměrem autorů projektu (existují velké odchylky, např. Omítnuté fasády ke snížení nákladů nebo velmi živé barvy)

Jak přitažlivé

O nějaký čas později pan Jerzy a jeho manželka procházeli stavební lis. Bydleli tehdy ve vícegenerační budově v jedné z čtvrtí Kędzierzyn-Koźle, téměř na půli cesty mezi centrem Kędzierzynu a centrem Koźle. Přemýšleli o stavbě domu. Za prvé, abyste mohli trávit více času venku, ve své vlastní zahradě. Chcete-li to mít jen tak, na dosah ruky, kdykoli k dispozici a táhnoucí se přímo za okny. Tato okna měla být naopak dostatečně velká, aby zajistila maximální osvětlení interiéru.

To měl Kamp, jehož design si oba všimli na stránkách časopisu, který sledovali. Zaujalo je to. Po nějaké době se rozhodli, že v něm chtějí žít.

- Přesvědčila nás inovativní kombinace tří hospodářských budov, které nás přesvědčily k výběru tohoto projektu, čímž vzniklo zajímavé, v té době bezprecedentní funkční a prostorové uspořádání jednopodlažního rodinného domu, kde bylo v jednom patře jasně zdůrazněno rozdělení na denní a noční zónu - říká pan - Kromě počtu a velikosti oken byla zásadní také multifunkčnost pokojů.

Pečlivé provedení fasády slínku do značné míry přispívá ke specifické atmosféře „starověku“ a elegance; tento pozitivní dojem umocňují mimo jiné slínkové parapety, které dodávají budově ušlechtilý vzhled.

Upravte projekt

Naši hrdinové se nemuseli vzdálit, aby splnili svůj sen. Pozemek, na kterém měl být postaven jejich dům, byl jen asi 200 metrů od místa jejich předchozího bydliště, v blízkosti nízkopodlažního rodinného domu. Stavba byla zahájena v červenci 2003. Po téměř patnácti měsících, v září 2004, byla dokončena. Dům čekal na přijetí nájemníků.

Majitel a jeho dcera mezitím provedli nějaké změny a přizpůsobili design svým vlastním potřebám. Nejprve byla budova zvýšena o 25 cm a povrch střechy byl prodloužen ve vztahu ke štítovým stěnám o 50 cm.

V levém křídle, za garáží (v projektu - vpravo byla budova postavena zrcadlovým obrazem), byla umístěna pracovna, která přesunula technickou místnost do střední části těla. Současně byl opuštěn přístup do garáže z vnitřku domu. Ve střední části celého komplexu byla malá toaleta vedle kuchyně přeměněna na spíž a prostor nad kuchyní byl uzavřen a přeměněn na podkroví, dodnes využívané hlavně jako podkroví.

Ve druhém bočním křídle, v pravém, byly tři ložnice přeměněny na dvě. Výsledkem bylo, že získali více prostoru, stejně jako koupelna sousedící s jedním z nich. Více prostoru znamená více pohodlí a lepší odpočinek.

Jedním z architektonických předpokladů původního návrhu bylo zajistit přístup do jednotlivých částí domu přímo z nádvoří samostatnými vchody. V tomto projektu to bylo možné dosáhnout. Kuchyně s rozsáhlými terasovými dveřmi je vzácným řešením, které tomuto místu dodává zvláštní nádheru.

Srdce vepsané do kruhu

Srdce domu bije ve výše zmíněné kuchyni. Členové domácnosti tráví většinu času v ní a v jejím okolí. Možná proto, že sousedí s intimní jídelnou, ze které je velkými okny výhled na vstupní zónu, poskytující pohodlné pole sledování toho, kdo jde a kdo přichází. Nebo je to možná otázka neočekávané architektonické formy, která se objeví na tomto místě a generuje jakousi pozitivní energii, kterou na projekci dokonale vidíte. Do těla budovy kolem kuchyně byl vložen kulatý tvar jasně odlišený stěnami.

- Je to centrální jádro domu, jakýsi „domov“ - říká architekt.

Na jedné straně se jádro „rozlévá“ ven a vytváří půlkruhový záliv v obdélníkových fasádách sousedících se vstupem do budovy. Na druhou stranu vytváří zakřivenou masivní stěnu oddělující kuchyň od obývacího pokoje a jídelny. Pro zdůraznění tohoto postupu návrhář také zaoblil roh pravého křídla, kde je umístěna jedna z koupelen. Trochu to připomíná architekturu opevnění, ale architekt se těmto inspiracím vyhýbá.

Pohled na denní zónu domu. Kuchyně, která je na fotografii téměř neviditelná, je srdcem obytného prostoru, nejen obrazně. Nachází se v centrálně umístěném cihlovém válci, přestože je skrytý před očima lidí v obývacím pokoji a jídelně, je hlavní osou budovy.

Dobré proporce

Autorkou interiérového designu byla dcera majitele, tehdy studentka architektury, dnes aktivní návrhářka interiérů. Dělala svou práci citlivě a vkusně. V obývacím a jídelním prostoru bílé nebo světlé tóny stěn, nábytku, záclon, koberců a lamp krásně kontrastují s tmavě hnědými dřevěnými podlahami, okenním truhlářstvím a masivním koloniálním nábytkem - stolem se sadou židlí a komodou. Teplo dodávají velké zelené rostliny umístěné na několika místech a špetka tajemství - tu a tam visící, vynikající grafika a obrazy různých velikostí, umístěné v tónovaných rámech. Navíc několik keramik - a krásné interiéry jsou připraveny!

Obytný prostor doplňuje kuchyň. Jak se na skutečnou laboratoř potravin hodí? sterilní charakter, omezený na to, co je užitečné, užitečné při vaření, trochu bílé, trochu kovové. To stačí. Barvu přinášejí lidé a přírodní ingredience, ze kterých připravují pokrmy.

Noční část - ložnice - je místem k odpočinku a relaxaci, vyloučenému z každodenního shonu, skrytému před očima cizinců.

Terasa přiléhající k relaxační zóně je dokonalým doplňkem. Je dostatečně velká, že na ni kromě křesel nebo pohovek můžete umístit lehátka nebo jiné relaxační vybavení. Oválný tvar terasy je nápadem majitelů, kteří chtěli odkázat na další „zaoblení“, které tomuto domu nechybí

Touha v zadní části domu

Po čem majitelé toužili - po zahradě - je v zadní části domu. Před lety zde byl ovocný sad, jehož stopy jsou stále trochu viditelné. na terase. Majitelé změnili jeho podobu a dali jí oválné tvary s odkazem na výše uvedené sférické tvary viditelné uvnitř i vně budovy.

- Vzhled terasy odpovídá našemu původnímu konceptu - říká pan Jerzy. - Zavěsíme na něj prolamované plátno. S touto myšlenkou jsem přišel osobně.

Díky tomu není používání terasy v létě, během slunečných dnů, nepříjemné. Můžete jít přímo z něj na trávník, přiblížit se záhony nebo stromy vysazené podél pozemku, užít si život v jeho nejjednodušší podobě.

To je smysl mít domov. Radost z toho, kde a jak žijete. Je to opravdu skutečný tábor - celoroční rekreační tábor, který splňuje nejdůležitější potřeby moderního člověka. Střecha nad hlavou, zeleň kolem a kontakt s uměním v interiéru. To je více než dost pro majitele a návštěvníky jejich dětí.

Slínkové parapety

Clinker dává parapetům masivní vzhled a velmi vysokou odolnost. Je odolný a nevyžaduje žádnou údržbu, k jeho čištění stačí čistá voda. Parapety jsou vyrobeny z klínovitých slínkových bloků, které zajišťují udržení požadovaného sklonu, aniž by se formovaly maltami. Výhodou kování je také různorodost jejich rozměrů, díky nimž je mnohem snazší jej namontovat do otvoru pod oknem než cihly. Prodej zahrnuje kompletní vybavení a lehčí než oni - ohmy. Parapet může být vyroben z obou, ale hrany jsou vždy plné pevných prvků.

Místo profilů pro parapety se používají masivní slínkové nebo lícové cihly, stejně jako pro budování výšek nebo plotů. Jsou umístěny na úzké delší straně (vozík) se sklonem nejméně 5%.
Před provedením parapetů stojí za to naplánovat uspořádání prvků tak, aby šířka okenního otvoru obsahovala celé, neřezané prvky. Řezání cihel nebo kování je pracné a problematické a kromě toho parapet s takovými vložkami nevypadá příliš esteticky. Je tedy lepší zvolit materiál s příslušnými rozměry (nabídka je v tomto ohledu velmi různorodá) a dodatečně upravit šířku spár (mohou být od 10 do 15 mm). Pokud se ukáže, že je přesto nutné řezání, bude výhodnější uspořádat takové řezané prvky symetricky na obou stranách parapetu než pouze na jedné straně. (vyd.)

Měděné žlaby

Systém okapových žlabů - spojování plechu (obvykle 0,55 mm tlustého) z čistého dnes nebo s mědí napuštěnou zinkem nebo akrylem. Je to velmi odolný materiál (150-300 let), ale také nejdražší. Za půlkruhový žlab s průřezem 150 mm a délkou 3 m musíte zaplatit asi 130. Výběr takové systém inovace, je třeba si uvědomit, že jeho barva se v průběhu času mění. Zpočátku je červenohnědohnědý, poté pokrytý patty a změní barvu na zelenou. Žlaby vyrobené z mědi proto dokonale ladí s glazurou z klínového krbu v odstínech hnědé. Při rozhodování o měděných žlabech a svodech je třeba si uvědomit,že je nelze instalovat na střechy pokryté pozinkovanými ocelovými plechy, protože ze střechy teče voda Měď přijde na mě. Pak (stejně jako v tomto domě) jsou žlaby z plechu nalité v kruhu mědi. (vyd.)

Kulatá zeď

Vnější stěny byly zaobleny na dvou místech jednoduchého geometrického tvaru domu. Nejsou jen zajímavým detailem, který přitahuje pozornost. Přes zaoblené rohy uniká mnohem méně tepla než přes obvyklé obdélníkové. Je to proto, že vnitřní povrch, který absorbuje teplo z domu, je menší než vnější povrch, který vyzařuje teplo.

O tom, zda je možné provést zaoblení, rozhoduje materiál pro vnější stěny a technologie jejich montáže. Vzhledem k tomu, že stěny v tomto domě jsou třívrstvé (keramické porézní bloky, minerální vlna, vzduchová mezera a slínková cihla), nebylo možné vytvořit zaoblení s malým poloměrem. Z porézních dutých cihel je obtížné vyřezávat zaoblené tvary. Můžete však snadno vytvořit zaoblení s velkým poloměrem.

Při vytváření zaoblených profilů je vždy důležité udržovat po celé ploše vnější stěny stejnou tloušťku tepelné izolace. Nejlépe je použít minerální vlnu (v tomto případě tomu tak bylo také), protože díky své pružnosti je snadné ji přizpůsobit zakřivení danému konstrukční (nosnou) vrstvou.

Ochranná vrstva je vyrobena ze slínkových cihel. K připojení k nosné vrstvě bylo použito více než obvyklé množství kotev. (vyd.)

Přízemí
1. garáž 29,6 m2
2. kancelář 15,1 m2
3. pokoj ekonomika 13,6 m2
4. předsíň 4,9 m2
5. hala 7,7 m2
6. spíž 2,0 m2
7. obývací pokoj 30,4 m2
8. kuchyň 5,8 m2
9. jídelna 14,2 m2
10. krb 23,0 m2
11. chodba 16,7 m2
12. koupelna 6,4 m2
13. ložnice 13,7 m2
14. ložnice 15,1 m2
15. koupelna 6,7 m2
16. komora 4,0 m2

V mírně vyboulené stěně pokrývající kuchyň je krb a přilehlá knihovna-knihovna z vkusného, tmavého, masivního dřeva. Tímto způsobem architekt jedním rázem zpestřil interiér i tvar a přidal neobvyklé prvky k tradičním formám stanoviště.

Kamp po letech

Architekt říká:

Slovo „Kamp“, které jsme použili pro soutěž, je nyní název hotového projektu.

K dispozici jsou také dvě další verze, jedna s podkrovím a druhá s rozdělením na dva obytné prostory.

Jak mohu po mnoha letech hodnotit koncept této budovy? Myslím si, že projekt je stále platný a zajímavý pro investory hledající poněkud neobvyklá řešení. Vyžaduje to však velký pozemek. Jeho výhodou je možnost úpravy vnitřního uspořádání a vnějšího vzhledu - např. Garáž lze vyměnit za přístřešek pro auto. Projekt byl realizován přes tucet, což je pro mě jako autora zdrojem spokojenosti - to znamená, že kromě ocenění odbornou porotou ho ocenili i investoři. Z tohoto důvodu bych dnes na tom nic nezměnil.

Majitelé říkají:

Podle našeho názoru jsou hlavní výhody domu a pozemku:

- funkční a prostorové uspořádání budovy;

- velká plocha okenních otvorů zajišťující maximální osvětlení;

- technologie konstrukce stěny (44 cm děrované bloky, 12 cm minerální vlny, 3 cm volného prostoru a 12 cm slínkových cihel), zaručující dokonalou tepelnou izolaci;

- jasné rozdělení na denní a noční zóny;

- umístění domu na lichoběžníkový pozemek (13 ár);

- umístění nemovitosti (kousek od centra dvou měst).

Za udržení domu moc neplatíme. Průměrné měsíční životní náklady se pohybují od 500 v létě do 700 v zimě. Dům je vytápěn kondenzačními kamny na zemní plyn. Větrání je zcela gravitační. Plánujeme také instalaci klimatizace ke snížení teploty v létě.

Několik slov o soutěži

Agnieszka Cal-Hubska, redaktorka sekce Inspirace:

Když byly v zimě roku 2001 oficiálně vyhlášeny výsledky soutěže ŁADNY MAŁY DOM - DOMŮ V POLSKÉ TRADICI A POLSKÉ KRAJINĚ, pořádané společně naší redakcí a Gazeta Wyborcza, věřili jsme, že jim zaslané projekty, zejména ty, které porota vybrala jako nejlepší pod vedením prof. dr. hab. Adam Miłobędzki, přispějí ke změně architektonického obrazu naší země. - Soutěž je výzvou k účasti v diskusi o povaze polské architektonické krajiny a široce chápané kulturní krajiny. Diskuse o jeho ochraně tam,kde jsou tradice regionální výstavby a formy osídlení zakotvené v topografii stále čitelné - a spoluvytváření krajiny v těch regionech, kde architektonické tradice zcela vybledly v paměti obyvatel a chaotického okolí, psal o soutěži, jejím iniciátorovi, prvním šéfredaktorovi měsíčníku ŁADNY DOM Adam Czyżewski.

Splnily se tyto sny? Do jisté míry ano, i když dnes, po 15 letech, polské krajině stále chybí pořádek, harmonie a především respekt ke společnému prostoru. Proto jsou o to více potěšeni všemi projekty, které zatraktívňují naše okolí. Je dobré, že mezi nimi byl i projekt - vítěz naší soutěže - Dom Kamp od architektů Edwarda Dylawerskiho a Hanny Młodziejewské z varšavského studia NUX.

Pomozte vývoji webu a sdílení článku s přáteli!

Populární Příspěvky

Práce na zahradě - e-zahrady

Práce na zahradě musí být prováděna po celý rok, aby vypadala krásně. Pak se nemusíte starat o stav vegetace a dalších prvků ...…